Erdoğan: Enerji Krizine Karşı Türkiye’nin Stratejisi
724 okunma

Erdoğan: Enerji Krizine Karşı Türkiye’nin Stratejisi

ABONE OL
Kasım 22, 2024 15:41
Erdoğan: Enerji Krizine Karşı Türkiye’nin Stratejisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Enerji Forumu Konuşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Anadolu Ajansı İstanbul Enerji Forumu’na katıldı. “Ortak Gelecek Ortak Hedefler” temasıyla gerçekleştirilen forumda konuşan Erdoğan, enerjinin, ulaştırmanın ve haberleşmenin, kalkınmanın lokomotifi olduğuna vurgu yaptı. “Sanayileşme ve gelişmenin temel şartı, yeterli miktarda kaliteli ve temiz enerjinin uygun fiyatlarla ve kesintisiz olarak temin edilmesidir” diyen Erdoğan, bu durumun enerji arz güvenliği açısından gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için kritik bir önem taşıdığını belirtti.

Erdoğan, son dönemde bölgedeki krizlerin, enerji arz güvenliğinin ülke ekonomileri için ne denli hayati olduğunu tekrar gündeme getirdiğini ifade etti. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının, dışa bağımlılığın risklerini ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin bu sancılı dönemi, her iki tarafla kurduğu dengeli ilişkiler sayesinde en rahat atlatan ülkelerden biri olduğunu açıkladı. Savaşın tetiklediği enerji krizinin Avrupa’da ciddi sorunlar yaşattığını da sözlerine ekledi.

Enerji İhtiyaçları ve Türkiye’nin Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçen yılki enerji faturasını da paylaştı; 2023 yılında ham petrol ve petrol ürünleri ithalatının 49 milyon ton, doğal gaz ithalatının ise 50 milyar metreküpe ulaştığını belirtti. Tüm enerji alımları için ödenen toplam rakamın yaklaşık 70 milyar dolar olduğunu ve bu durumun dış ticaret açığına önemli katkı sağladığını ifade etti. Erdoğan, “Türkiye zor olanı başarmış ve son 20 yılda ortalama yüzde 5,4 oranında büyüyerek farkını ortaya koymuştur” dedi.

Enerji ihtiyacının artmakta olduğunu da belirten Erdoğan, ekonomik büyüme ile birlikte milletin refah seviyesi ve sanayileşmenin artışının enerji ihtiyaçlarını artırdığını kaydetti. Bu sebeple, Türkiye’nin madenden peteğe, güneşten rüzgâra kadar her alandaki potansiyelinden en iyi şekilde faydalanılmasına yönelik çabaların devam ettiğini dile getirdi.

Madencilik ve Yenilenebilir Enerji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, madencilik sektöründe son 22 yılda önemli gelişmeler sağlandığını, gayrisafi yurt içi hasıla miktarının 270 milyar liraya çıktığını aktardı. Bor madeninin dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduklarını da belirten Erdoğan, altın arama faaliyetlerinin hem yurt içinde hem de dışında devam ettiğini vurguladı. Türkiye’nin ayrıca Eskişehir Beylikova’da dünyanın ikinci en büyük nadir toprak elementleri rezervini keşfettiğini dile getirdi.

Yenilenebilir enerji konusuna da değinen Erdoğan, toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payının yüzde 60’a yükseldiğini ve bu oranla Avrupa’da 5., dünya genelinde ise 11. sırada bulunduklarını ifade etti. 2025 yılı itibarıyla Avrupa’da ilk 3’e, dünyada ise ilk 9’a girmeyi hedeflediklerini söyleyerek, rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 2035 yılına kadar 120 bin megavata ulaşacağını belirtti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin, temiz enerji sağlamanın yanı sıra Türkiye’nin yıllık 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatını azaltacağını belirten Erdoğan, Akkuyu’nun devreye girmesiyle Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unun karşılanacağını ifade etti. 2050 yılına kadar nükleer enerjide 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Erdoğan, enerji kaynaklarının asla bir çatışma ve sömürü aracı olarak düşünülmemesi gerektiğini, Türkiye’nin toplam doğal gaz boru hattı ve LNG tesisleri ile dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline gelmeyi hedeflediğini hatta bu noktada önemli adımlar attığını vurguladı.

Sürdürülebilirlik ve Çevre

En az 10 karakter gerekli