Ayasofya Restorasyonu: Tarihi Miras Yenileniyor!
2079 okunma

Ayasofya Restorasyonu: Tarihi Miras Yenileniyor!

ABONE OL
Aralık 3, 2024 12:59
Ayasofya Restorasyonu: Tarihi Miras Yenileniyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“`html

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi Restorasyon Çalışmaları

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde geçtiğimiz yıl yaz aylarında başlatılan 1. etap restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde başlatılan bu restorasyon çalışmaları çerçevesinde, Ayasofya Camii’nin detaylı analizleri yapılmıştır. Muhtemel bir deprem durumunda yapının ağır hasar alacağı tespit edildiği için, güçlendirme ve restorasyon çalışmaları için bilim kurulu oluşturulmuş, ardından ilk etapta Ayasofya Camii’nin bahçesinde bulunan türbelerde restorasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca yapılan 1. etap çalışmaları içinde türbelerle birlikte sıbyan mektebi ve muvakkithanede restorasyon yapılmıştır. Yaklaşık bin 487 yıllık olan Ayasofya’daki bu tarihi yapılar, aslına uygun bir şekilde yenilenmiştir. Restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi yapıların projelerinin onay sürecinin devam ettiği bildirilmektedir.

2. Bayezid Minaresi’nde Restorasyon Çalışmaları

Şubat ayında başlatılan 2. etap restorasyon çalışmaları çerçevesinde, Topkapı Sarayı’na bakan bölümdeki 2. Bayezid Minaresi’nde çelik iskele kurulmuştur. Çalışmalar sırasında tarihi minarenin çatlakları tespit edilmiş ve buna bağlı olarak minarenin bir kısmının sökülmesine karar verilmiştir. Minarenin onarım çalışmasında alemin yerinden kaldırılması yapılırken, toplamda yaklaşık 64 metre uzunluğundaki minarenin, bilim heyeti çalışmaları neticesinde gerek malzemesi gerekse örgü tekniği itibarıyla daha fazla söküme izin vermediği belirlenmiştir. Bu durumda minarenin güçlendirilerek tamamlanacağı kesinleşmiştir.

Doğu Cephesi Restorasyon Çalışmaları

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin doğu cephesine de büyük bir iskele kurulmuştur. Yaklaşık bir ay içerisinde cephede bulunan raspa ve derz açma işlemleri tamamlanması planlanmaktadır. Doğu cephesinde temizlenen niteliksiz sıvaların ardından belgeler hazırlanacak ve laboratuvara gönderilen malzeme sonuçları beklenecektir. Ayrıca jeoradar yöntemiyle taşıyıcı duvarlar içerisindeki boşluk oranları tespit edilecektir. Niteliksiz sıvalardan alınan örneklerin sonuçlarına göre, Ayasofya’da özgün sıva ve derz uygulamaları yapılarak iskele kaldırılacaktır.

İnşaat mühendisi Keriman Dursun, Ayasofya’da birkaç etapta devam eden çalışmalar hakkında detaylı bilgi vermiştir. İlk etapta, Ayasofya Camii’nin bütüncül projeleri hazırlanarak türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane restorasyonu tamamlanmıştır. İkinci etapta ise cepheler ve kuzeydoğu cephesinde yer alan 2. Bayezid Minaresi’nde restorasyon işlemine devam edilmektedir.

Güçlendirilerek Tamamlanacak

2. Bayezid Minaresi’ndeki çalışmaların sonucunda, bilim heyeti hocaları ile yapılan görüşmeler ve statik modellemeler sonucunda minarenin güçlendirilerek tamamlanacağı kesinlik kazanmıştır. Ayrıca, minarenin hemen yanında galeri katına giriş sağlayan bir tünelin bulunduğu da belirtilmiştir. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra, bu tünelin kaldırılması planlanmaktadır. Şu anda ise müdahale projeleri hazırlanmakta ve güçlendirme önerileri değerlendirilmektedir.

Cumhuriyet Dönemi’nin En Kapsamlı Restorasyon Çalışmaları

Keriman Dursun, Cumhuriyet Dönemi’nin en kapsamlı restorasyonlarının gerçekleştirildiğini vurgulamaktadır. Yapıya yönelik yapılacak güçlendirmelere dair alınacak kararlar için, taşıyıcı duvarlar içerisindeki boşluk oranlarını tespit etmeyi amaçlayan bir yapı radarı (jeoradar) yöntemi kullanılacaktır. Ayrıca, yapının sağlığını izlemek amacıyla sensörler yerleştirilerek, yapının

En az 10 karakter gerekli