Tarımın Geleceği: Toprak, Su ve Tohum Vurgusu
1832 okunma

Tarımın Geleceği: Toprak, Su ve Tohum Vurgusu

ABONE OL
Ocak 10, 2025 13:06
Tarımın Geleceği: Toprak, Su ve Tohum Vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL



Malatya Tarım Bayramı Etkinliği ve Ziyaretler

Malatya ziyareti kapsamında, Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Malatya Valisi Seddar Yavuz’u ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat’ı makamlarında ziyaret etti. Ziyaretin bir parçası olarak, sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’a ait fotoğrafların ve kişisel eşyaların sergilendiği “Turgut Özal Müzesi”ni gezip incelemelerde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Budak, Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 179. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Tarım Bayramı” etkinliğine katıldı. Bu etkinlik, Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Battalgazi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya İl Protokolü, MTÜ Ziraat Fakültesi üst yönetimi, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte yaptığı “Tarıma Genel Bakış” başlıklı sunumda Prof. Dr. Budak, tarımın önemine vurgu yaptı. Tarımsal üretimin temel unsurlarının toprak, su ve tohum olduğunu belirten Budak, “Ülkemiz, toprak verimliliği açısından orta verimli bir toprak yapısına sahiptir.” dedi. Anadolu’nun tarımsal üretiminin merkezi olduğunu ifade eden Budak, Ziraat Fakülteleri ve Tarım Bakanlığı gibi kuruluşların ülkemizde toprağın ıslahına yönelik çok sayıda araştırma ve geliştirme projeleri yürüttüğünü de kaydetti.

Prof. Dr. Budak, suyun tarımdaki önemine de değinerek, “Bitkisel üretim için su olmazsa olmazdır. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Su kaynaklarının verimli kullanılması ve sulanabilir alan miktarının artırılması için tarımsal kalkınmaya özel önem verilmiştir.” diye konuştu. Sulanabilir alan miktarının Türkiye genelinde yüzde 81,9’a çıktığını belirterek, bu alanda yapılan yatırımların önemine dikkat çekti.

Tarımda tohumun stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak, “Tohum, uluslararası arenada oldukça kritik bir bileşen. Türkiye, tarım tohumlarının ıslahında önemli mesafeler kat etti.” dedi. İklim değişikliğinin tarımsal üretime olan etkilerini de ele alan Budak, genç nüfusun tarım faaliyetlerinden uzaklaşma eğilimine dikkat çekerek, çiftçilerin yaş ortalamasının 55 olduğunu belirtti.

Artan dünya nüfusunun sağlıklı bir şekilde beslenmesinin tarımsal üretime bağlı olduğunu ifade eden Budak, obezite ve açlık gibi çelişkili durumların giderek yaygınlaştığını ve bu durumla başa çıkabilmek için uluslararası kuruluşların çalışmalar yaptığını belirtti. Ayrıca, Covid pandemisi sonrası sağlıklı gıda talebinin arttığına dikkat çekti.

Sağlık ve tarım arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, “Koruyucu hekimlik, tarım ve gıdadan geçer.” diyerek etkin bir tarım politikası oluşturmanın insanların sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Ayrıca, bilinçli bir toplum oluşturmanın önemini anlattı.

Sunumunun sonunda, tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Budak, toprak değerinin anlaşılması gerektiğini belirtti. “Toprağın kıymetini bilip, yerel düzeyden başlayarak bütünsel bir yaklaşım benimsemeliyiz.” diye söyledi. Sözlerine son veren Budak, etkinlikte kendilerini ağırlayan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli’ye teşekkür etti.

Etkinlik sona erdi

En az 10 karakter gerekli