Kışın Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Artıyor
2351 okunma

Kışın Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Artıyor

ABONE OL
Ocak 20, 2025 12:29
Kışın Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, özellikle okul öncesi ve ilkokula yeni başlayan çocuklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Medicana Sağlık Grubu Çocuk Alerjisi Bölümü’nden Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, okula giden bir kardeşi olan çocukların yılda ortalama 10-12 kez bu tür enfeksiyon geçirebileceğini belirtmektedir. Daha fazla özen ve dikkat gerektiren durumlar ise, yılda üçten fazla ciddi enfeksiyon geçirilmesi, sinüzit, otit (kulak zarı iltihabı) veya bronşit gibi sağlık sorunlarının yaşanmasıdır. Prof. Sözmen, bu durumların varlığında, çocukların bir alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Havaların soğumasıyla birlikte, yukarıda bahsedilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı artmıştır. Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, yeni okula başlayan ya da okula giden kardeşi olan çocukların, yılda 10-12 kez hastalanabileceğine dikkat çekerken, yılda üçten fazla ciddi enfeksiyon geçiren veya iki aydan uzun süre antibiyotik kullanan çocuklarda alerjik durumların olabileceğinden bahsetmektedir. Bunun yanı sıra, sık hastalanan çocuklar arasında normal gelişim göstermesine rağmen, ateşin daha az sıklıkla eşlik ettiği ve antibiyotiğe karşı tepki vermeyen şikayetler bulunan çocukların alerjik hastalıklar açısından değerlendirilmesinin önemine de vurgu yapmaktadır.

Alerjik solunum hastalığı, hava yollarına giren alerjenlerin aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Prof. Sözmen, alerjenlere bağlı sağlık sorunları yaşayan bireylerin bağışıklık sisteminin, sağlıklı insanların tolere ettiği çevresel alerjenlere karşı aşırı hassasiyet gösterdiğini belirtmektedir. Solunum yoluyla alınan alerjenler, burun mukozasında şişliğe neden olur. Bu da burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca, burunda kaşıntı hissi, ağızdan nefes almasına ve alt göz kapaklarında morluklar oluşmasına sebep olabilir.

Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, sürekli burun tıkanıklığı yaşanmasının, geniz akıntılarının kulak içinde birikmesine neden olarak tekrarlayan otit ve sinüzitin ortaya çıkabileceğini ifade etmektedir. Solunum yollarının alerjenlere aşırı hassasiyet göstermesi, virüs ve bakterilerin hastalık yaratabilme olasılığını artırırken, şikayetlerin uzamasına da zemin hazırlayabilir. Alerji kökenli hastalıkların anlaşılması adına deri prick testlerinin yapılması ve alerjenlere yönelik önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Sözmen, tedavi uygulanmaması durumunda çocukların sürekli antibiyotik kullanma zorunluluğu ile karşılaşabileceğini vurgulamaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için, özellikle vitamin desteğinin önemi de göz ardı edilmemelidir. Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, çocuklarda sirkadiyen ritmin 6 aydan itibaren başladığını ve bu ritmin bağışıklık sistemini etkilediğini ifade etmektedir. Yetersiz uyku, vücutta yangıyı artırarak hastalıklara zemin hazırlayabilir. Çocuk gruplarının yaşlarına göre uyku ihtiyaçları, 1-2 yaş arası 11-14 saat, 3-5 yaş arası 10-13 saat, 6-12 yaş arası 9-12 saat ve 13-18 yaş arası çocukların 8-10 saat uyuması gerektiği belirtilmektedir. Vitamin D eksikliğinin de sık enfeksiyonlarla, tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıklarla ve astım gibi alerjik hastalıklarla bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, zengin bir çinko içeren beslenmenin de bağışıklık sistemine olumlu katkılar sağladığı ifade edilmektedir.

Bunların yanı sıra, üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri başladığında

En az 10 karakter gerekli