“`html
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ramazan pidesi, ustaları tarafından her gün 450 derece sıcaklıktaki fırın önünde pişirilmektedir. Bu sıcaklıkta oruçlu olarak geçirdiği 7 saatlik mesai, pide ustaları için alışılmış bir durum haline gelmiştir. Pide ustalarından Ferat Karataş, “Günümüzün 6-7 saatlik bölümünü ateş önünde geçiriyoruz,” diyerek bu zorlu koşullarda nasıl çalıştıklarını anlatmıştır.
Ferat Karataş, ramazan pidesini yapmaya tahinli ve yumurtalı susamlı pidelerle başladıklarını ve iftar saati yaklaşırken etli ekmek işine geçtiklerini ifade etmektedir. “Kolay desek yalan olur ama biz gerçekten alıştık. Bu mübarek ayda Allah sabrını veriyor,” diyen Karataş, herkes serinliğe kaçarken onların tam tersine sıcağa koştuğunu belirtti. Vücudunun bu zorlu koşullara alıştığını söyleyen ustamız, “Herkes ‘Nasıl dayanıyorsun?’ diyor ama biz alıştığımız için artık bu kolaylaşıyor,” diye ekledi.
Fakat ustaların en büyük sıkıntılarından birisi, fırın önüne gelecek yeni çırakların olmamasıdır. Karataş, “Bizim sorunumuz çırak da gelmiyor,” diyerek bu milletin gençlerinin fırıncılığa yönelmediğini vurguladı. Daha önce okulu bitiren gençlerin ustalarla çalışmak için başvuruda bulunurken, günümüzde bu durumun değiştiğini, kendi ellerindeki gençleri yetiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti. “Zaman zaman bu işi gençlerimize öğretmek için onları karşıma alıyorum. Çünkü bu sanatımızı yaşatmak için bunu yapmak zorundayız,” diye ekledi.
Nadir Ortaabacı, fırın ustası ile birlikte çalışarak, “Evet zor oluyor, tabii ki biz de oruç tutuyoruz. Ekmek paramız bu,” diyerek Ramazan ayı boyunca sıcak pideleri yapmanın önemini vurguladı. Müşterilerin, “Ustamız oruç tutuyor mu?” şeklindeki şaşkınlıklarını dile getirdiğinde ise insanların bunun gerçek olduğunu bilmediklerini belirtti. “Tabii tutuyor,” dediğinde şaşıran müşterilerle karşılaştıklarını düşündüğünü ifade etti.
Fırına pide almaya gelen Selman Parlak ise, “450 derece önüne geçmek zordur; o sıcaklığı hissetmedikten sonra bilemezsiniz,” diyerek bu işin zorluğuna dikkat çekti. “Kolay görünse de yaz sıcakları ve Ramazan ayı düşünüldüğünde emek ve çaba ile yapılan bu işin ne kadar zor olduğunu anlıyor insan,” diyerek pide ustalarının çabasını takdir etti.
Fırına gelen Fuat Şen de bu duruma tanıklık edenlerden birisi oldu. “Fırıncı arkadaşım benim bacanağım oluyor. İlk tanıştığımızda 450 derecede çalıştığını söyledi. O söylentilere inanmıyordum ama şimdi bizzat görünce inandım,” diye konuştu. Ramazan ayında bu kadar yükseklikten çalışmanın zorluğunu vurgulayarak, “Allah kolaylık versin,” şeklinde konuştu.
Sonuç olarak, ramazan pidelerinin yapılışı, sadece bir yiyecek üretiminden çok daha fazlasıdır. Pide ustalarının göstermiş olduğu sabır ve özveri, Ramazan ayının manevi atmosferiyle birleşerek, bu özel lezzetin bilinirliğini ve kıymetini daha da artırmaktadır. Her geçen gün geleneksel ustalıklarının azalması kaygısını taşırken, mevcut ustalar bu işin geleceğini sağlamak için çabalayarak yeni nesillere aktarma yolunda mücadele vermektedirler.
“`