Orman Yangınlarına Mücadelede Eğitimin Önemi
1595 okunma

Orman Yangınlarına Mücadelede Eğitimin Önemi

ABONE OL
Temmuz 4, 2025 20:38
Orman Yangınlarına Mücadelede Eğitimin Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

On Dokuz Mayıs Üniversitesi’ndenProf. Dr. Afşin Ahmet Kaya, Haberler.com’un stüdyosunda Dilşad Özcan’ın konuğu olarak Türkiye genelindeki orman yangınlarına dair detaylı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de ilk yangınların Sakarya-Bilecik hattında başlamasıyla birlikte Hatay, Manisa ve İzmir’de de pek çok yangın vakası meydana geldi. Kontrol altına alınan bazı yangınlara rağmen İzmir, kabus dolu günler yaşamaya mahkum oldu. İzmir’in Buca ve Ödemiş ilçelerinde başlayan yangınlara hem havadan hem de karadan müdahaleler sürdürülüyor. Özellikle Çeşme ilçesindeki yangın, Tarım ve Orman Bakanı tarafından kontrol altına alındığı haberiyle duyurulmuşken, Ödemiş’te gün doğumuyla birlikte çeşitli uçak ve helikopterler, yangın söndürme çalışmaları için seferber edildi. Yangınlara müdahale eden ekipler, yoğun bir şekilde çalışmalara devam etmekte.

AFETLERDE BAŞARI, ÖNLEYİCİ PLANLARLA MÜMKÜN

Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya, yangına müdahale sırasında bir çalışanın hayatını kaybettiğini ifade ederek, kendisinin ve ailesinin kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğuna dikkat çeken Kaya, afetlerle mücadelede sadece kriz yönetiminin değil; öncesinde yapılan hazırlıkların da son derece önemli olduğunu vurguladı. Kaya, “Afetlere karşı alınacak önlemler coğrafi koşullara ve iklime göre planlanmalı.” diyerek, Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’nin iklim değişikliği nedeniyle daha sık ve ciddi afetlerle karşı karşıya kalacağını belirtti. Özellikle orman yangınlarının da bu bağlamda önemli afetlerden biri haline geldiğinin altını çizdi.

Yangınların hızla yayılmasını etkileyen unsurlar arasında rüzgar, nem oranı, arazi eğimi ve bitki örtüsü gibi birçok faktör bulunduğunu söyleyen Kaya, yerleşim yerlerinin ormanlarla iç içe olmasının büyük bir tehlike yarattığını ifade etti. Yangınların önlenmesi için 30 metrelik tampon alanlar oluşturulması, kurumuş otların temizlenmesi ve yangınla mücadelede yol kenarlarının özel olarak planlanması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

YANGINLARLA MÜCADELEDE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ŞART

Kaya, yangınların yalnızca doğal sebeplerden değil, aynı zamanda insan ihmalinden ve teknolojik nedenlerden de kaynaklandığını açıkladı. Cam şişeler, mangal ateşleri, sabotajlar ve yüksek gerilim hatları gibi insan kaynaklı nedenlerin yanı sıra, aşırı ısınan rüzgar panellerinin de yangınlara neden olabileceğini belirtti. Yangınla mücadelede uçak ve helikopterlerin tek başına yeterli olamayacağını ifade eden Kaya, “Orman yangınları esas olarak yerden söndürülür. Uçak ve helikopterden atılan su, yüksek sıcaklıkta buharlaşır.” dedi. Yangın geciktirici solüsyonların yalnızca yangının ilerleme yönünü yavaşlatmak için kullanıldığını vurguladı.

Özellikle Kızılçam ormanlarının yanıcılığının, rüzgar etkisinin ve düşük nem seviyesinin yangınları büyüttüğüne dikkat çeken Kaya, eğitim ve önleyici tedbirlerin öneminin altını çizdi: “Afet bilinci ilkokuldan itibaren müfredata girmeli. Eğitim materyalleri yaş gruplarına uygun şekilde hazırlanmalı. Eğitimli birey, afet sırasında ne yapacağını bilen bireydir. Yangın başladıktan sonra yapılan müdahale hem maliyetli hem de daha yıkıcıdır. Bu yüzden asıl yatırım, yangın çıkmadan önce yapılmalı.”

En az 10 karakter gerekli