İzmir’de Yangın Sigortasına Talepler Artıyor!
1651 okunma

İzmir’de Yangın Sigortasına Talepler Artıyor!

ABONE OL
Temmuz 14, 2025 20:32
İzmir’de Yangın Sigortasına Talepler Artıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, son günlerde İzmir’de yaşanan orman yangınlarının yerleşim yerlerindeki yangın sigortası talebinde artışa yol açtığını açıkladı. Küçüközmen, “Bu oranı net olarak yaz geçtikten sonra görebileceğiz. Ancak şu anki taleplere göre yangın sigortalarında yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış öngörülüyor” dedi. Bu artışın sebepleri arasında son zamanlarda yaşanan orman yangınlarının getirdiği tedirginlik yer alıyor.

İzmir’de meydana gelen orman yangınları, hem yerleşim yerlerine hem de işletmelere zarar verdi. Prof. Dr. Küçüközmen, bu durumun sigorta taleplerini artırdığını vurguladı. İnsanların sigorta yaparken poliçe kapsamı hakkında doğru bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Küçüközmen, “Orman yangınları her yaz gündeme geliyor ancak bu riskin insanlar tarafından algılanması ve bu konuda nasıl sigorta edilebileceği hakkında yeterli bilgi verilmiyor. Yangınların artmasıyla birlikte herkes tedirgin olmaya başladı. Evi ya da iş yeri ormanlık alanlara yakın olan kişiler, ciddi olarak bu durumdan etkileniyor ve ne yapacaklarını düşünen kesim haline geldi. Dolayısıyla, bu alanda sigorta yaptırmak isteyen bireyler, kurumlar ve sigortacılar arasında gerçekçi bir diyalog başlamalı” şeklinde görüş belirtti.

‘Her Yangın Sigortası Aynı Değil’

Her yangın sigortasının aynı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Küçüközmen, “Poliçenin sadece bina mı yoksa bina ve eşya olarak mı düzenlendiğine dikkat edilmelidir. Bazı poliçelerde orman yangınları, duman zararı ve istenmeyen yayılma gibi özel durumlar dışlanmış olabilir. Bu detay mutlaka sorgulanmalıdır. Ayrıca, eviniz kiradaysa kira gelirinden mahrum kalabileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Yangından sonra eve ulaşma imkânının olmaması veya evin zarar görmemiş olması ancak başka türden zararların olması gibi durumlar sigorta kapsamı içinde olup olmadığına dikkat edilmelidir” sözleriyle önemli noktalara dikkat çekti.

‘Ormanlık Alana Yakın Konutlarda Ek Teminatlar Vazgeçilmez Olmalı’

Konutların piyasa değeri üzerinden teminat alınıp alınmadığına da vurgu yapan Küçüközmen, “Eksik sigorta, tazminat sürecinde mağduriyet yaratırken aşırı sigorta da gereksiz prim ödemenize yol açabilir. Yangınla birlikte gelen duman, su baskını, enkaz kaldırma, kira kaybı ve alternatif konut gideri gibi ek teminatların poliçeye eklenmesi önemlidir. Özellikle ormanlık alanlara yakın konutlarda bu tür ek teminatlar zorunlu hale gelmelidir. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yalnızca depremden kaynaklanan hasarları kapsar ve yangın üzerine bir teminat sunmaz. Bu nedenle yangın sigortası ayrı bir poliçeye ihtiyaç duyar” diye ekledi.

‘Risk Haritası Mutlaka Yapılmalıdır’

Risklerin her zaman var olduğunu, ancak gerçekleştiğinde görünür hale geldiğini belirten Küçüközmen, “Bu nedenle sigorta kapsamının ihtimaller üzerinden anlatılması önemlidir. Bulunduğunuz sahada, daha önce yangın çıkıp çıkmadığı, çıkarsa olasılığın ne olduğu ve ne tür önlemlerin alınabileceği gibi her şey dikkatlice değerlendirilmeli. Bu amaçla bir risk haritası kesinlikle oluşturulmalıdır. Sigorta şirketinin de kişileri güvence altına alması gerekmektedir; dolayısıyla bilgilendirme süreci oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bireysel sigorta yerine, toplu sigorta yapılması da kritiktir. Bu yangınlardan sonra ormanlık bölgelerde yangın sigortası yaptırmak isteyenlerin sayısında bir artış gözlemlenecektir” dedi.

En az 10 karakter gerekli