Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. Özellikle son günlerde termometrelerin 30 dereceyi aştığı Sivas şehrinde, aşırı sıcaklar beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Açık alana bırakılan araçlar, bu sıcaklar nedeniyle adeta birer fırına dönüşüyor. Kavurucu sıcakların etkisiyle araçlarda meydana gelen yangınlarda dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Bu dönemde özellikle LPG’li ve elektrikli araçlar daha büyük risk taşıyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, yaz aylarında araç yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Alaçam, “Araç yangınlarında kaput açıldığı zaman hava ile temas olacağı için alev parlayacak ve daha da büyüyecektir. Hava ile müdahale, yangındaki alevlenmeyi arttırır,” ifadelerini kullandı.
İbrahim Alaçam, araçların yangın durumunun özelliğine göre değiştiğini belirterek, “LPG’li araç yangınlarından sonra aracın bagaj kısmındaki tüp tankının vanasını kapatmaya çalışmalılar. Daha sonra ise akünün kutup başı sökülmelidir. Araçlarında eğer kuru kimyevi toz varsa ilk müdahaleyi yapmalılar,” diye konuştu. Yangının ön tarafta, kaput kısmında çıktığı durumlarda ise kontrollü bir şekilde kaputu açarak yangın söndürme tüpü ile müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yangın, kendilerini aşan bir boyuta ulaştıysa, öncelikle araç içerisindekilerin tahliye edilmesi gerektiği, ardından da müdahalede bulunulmaması gerektiği vurgulandı.
Bu noktada, insanların araç yangınlarında müdahale imkanları yoksa, kaputu veya kapıyı açmaya çalışmamaları gerektiğinin altı çizildi. Bu durum, ev yangınlarında da geçerli olan bir prensip.
Alaçam, elektrikli araçlarda çıkan yangınlara müdahalede daha farklı yöntemler izlenmesi gerektiğini ifade etti. “Elektrikli araç yangınlarında ilk yapılması gereken, araç içerisindekileri araç kapıları kilitlenmeden tahliye etmektir. Yangın esnasında kapıların kilitlenmesi söz konusu olabilir,” dedi. Araç içerisindekilerin tahliye edilmesinin ardından vatandaşların mecburen itfaiyeyi beklemeleri gerektiğini belirtirken, yanlarında kuru kimyevi toz varsa onunla müdahale edebileceklerini söyledi. Bunun haricinde başka bir müdahale yapılmaması gerektiği de vurgulandı.
Elektrikli araç yangınları için yeni sistemler geliştirildiğine dair bilgiler veren Alaçam, Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek amacıyla yangın söndürme battaniyesi tedarik ettiklerini açıkladı. Bu şekilde boğma yöntemi kullanarak yangınları söndürmeyi başardıklarını aktardı. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpük ile müdahale etmek mümkünken, elektrikli araç yangınlarında belirli bir mesafeden su müdahalesi yapmanın da mümkün olduğu ifade edildi.
Ayrıca, yaz aylarında araç içerisinde bırakılan çakmak, deodorant gibi yanıcı ve patlayıcı maddelerin yangınlara sebebiyet verebileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle araç içerisinde parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulundurulmaması gerektiğini vurgulayan Alaçam, sıcaklığa bağlı olarak bunların patlamasının hem araca hem de kişilerin kendilerine zarar verebileceği konusunda da önemli bilgiler verdi. Yaz aylarında güneşe maruz kalan yerlerde LPG’li araçların bırakılmaması gerektiği tavsiye edildi.