Öztürk’ün avukatı tarafından mahkemeye sunulan Habeas Corpus dilekçesi kapsamında açılan davada, Yargıç Denise J. Casper dikkat çeken bir karara imza attı. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Rümeysa Öztürk’ün Amerika Birleşik Devletleri’nden sınır dışı edilemeyeceğine hükmetti. Yargıç Casper, kararda “Dava konusu olan dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar mahkemenin yargı yetkisini korumak amacıyla, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Mahkeme, asıl sorunun muhataplar arasında yargı yetkisine dair bir anlaşmazlık olduğuna dikkat çekti. Kararda, taraflar arasında mahkemenin konu bakımından yargı yetkisine ilişkin açık bir anlaşmazlık bulunduğuna vurgu yapıldı. Mahkeme, bu tür durumlarda statükoyu koruma ilkesine işaret ederek federal yargı içtihatlarını hatırlattı. Özellikle, Columbia Üniversitesi’ndeki Gazze gösterilerine öncülük eden ve mahkemede halen yargılanan aktivist Mahmoud Khalil hakkında verilen karar da bu bağlamda ele alındı. Mahkeme, “dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar mahkeme’nin yargı yetkisini korumak için, mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmamasına karar verilmiştir.” ifadesine de yer verdi.
Davanın ilerleyen süreçlerinde, davalı listesinde yer alan isimler arasında ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi Başkan Vekili Todd Lyons, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) New England Sorumlu Özel Ajanı Michael Krol ve Saha Ofisi Direktörü Patricia Hyde’nın da bulunması dikkat çekti. Mahkeme, bu kişilerin Öztürk’ün avukatının sunduğu tadil edilmiş dilekçe ve şikayet metnine yanıt vermeleri için süre tanıdı. Karara göre, davalıların yanıtlarını 1 Nisan 2025 Salı günü saat 17:00’ye kadar mahkemeye sunmaları gerekecek.
Öztürk’ün avukatı, müvekkilinin gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğunu savunarak, Rümeysa Öztürk’ün derhal serbest bırakılması ve sınır dışı sürecinin durdurulması talebinde bulunmuştu. Yargıç Casper’ın almış olduğu bu karar, davanın asıl gerekçesi hakkında nihai bir hüküm olmasa da, Öztürk’ün yasal süreci tamamlanmadan ülkeden çıkarılmasını engelleyen geçici bir koruma işlevi görmektedir. Böylelikle, mahkemenin yargı yetkisinin korunmasına ve davanın sonuçlanmasına kadar Öztürk’ün durumu güvence altına alınmış olmaktadır.