AYM, Sokak Hayvanları Yasasını Esastan Görüşecek
972 okunma

AYM, Sokak Hayvanları Yasasını Esastan Görüşecek

ABONE OL
Mayıs 7, 2025 07:39
AYM, Sokak Hayvanları Yasasını Esastan Görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Türkiye Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenlemenin iptali istemini esastan görüşmeye başlayacak. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan 7527 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete’nin 2 Ağustos 2024 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), toplamda 17 maddeden oluşan bu kanunun 16 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM’de dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bu davayı esastan görüşme kararı alarak, başvuruyu takviminde yer alan bir gündem maddesi olarak bugün ele alacak.

YAŞAM SAVUNUCULARI DA AYM ÖNÜNDE TOPLANACAK

Yasa değişikliğinin iptali için mücadele eden hayvan hakları savunucuları, Anayasa Mahkemesi önünde toplanacak. Bu eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu da katılarak, bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Yapılan kanun değişikliği, sokak hayvanlarının kedi ve köpek ayrımına tabi olmaksızın toplanmasını, ayrıca sokakta yaşayan veya güçten düşmüş köpeklerin sahiplenilene kadar bakımevlerinde tutulmasını öngörmekte. Yerel yönetimlerin sokakta yaşayan hayvanları yalnızca bakımevlerine aldıktan sonra rehabilite edebileceği belirtirken, belirli şartlar altında hayvanların öldürülmesi ve ötanazisi ile ilgili usul ve esasların da bu düzenlemede yer aldığı ifade edilmektedir.

ANKARA BAROSU HUKUKU GÖRÜŞ SUNMUŞTU

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu imzasıyla hazırlanan “Hukuku Görüş” belgesinde, bu yasanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü standartlarına ve BM Çevre Programı’na aykırı olduğuna dikkat çekildi. Yine uluslararası hayvan hakları sözleşmeleriyle çeliştiği vurgulandı. 7527 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren, kamu yararına aykırı ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacağı ifade edilen görüşte, “Baromuza ulaştırılan ihbarlar ve kendi tespitlerimiz doğrultusunda, mahkemenin dikkatine sunulmayı gerektiren birçok vaka bulunmaktadır. Kamu yararı taşımayan ve iptaline konu olan bu yasadan dolayı sayısı tespit edilemeyen yüzlerce hayvanın ölümüne sebep olmuştur” denildi.

Hayvanların yaşam haklarının korunması, bu süreçte önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararının, hem hayvan hakları açısından hem de kamuoyunun bu meseleye gösterdiği ilgi bakımından etkili olacağı öngörülmektedir. Böylece, toplumsal farkındalığın artması ve hayvan haklarının korunmasına yönelik daha geniş kapsamlı hukuki düzenlemelerin yapılması için bir zemin oluşturulabileceği düşünülüyor.


En az 10 karakter gerekli