Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki ihracatçılarının e-ihracat desteklerinden azami yararlanmalarını sağlamak amacıyla bu destekleri tanıtmaya yoğunlaşmış durumda. Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan ÖNAL, e-ihracat desteklerinden yararlanan ve yararlanma aşamasında olan firma temsilcileri ile bir araya gelerek güncel gelişmeleri paylaştı. Toplantı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi ve firmaların görüş ve önerileri dinlendi.
Hasan ÖNAL, 2023 yılında Türkiye’nin e-ihracat rakamlarının 5 milyar dolara ulaştığını ve total ihracattan yüzde 2,12 pay aldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin genel ihracatının 2024 yılında yüzde 2,6 oranında artış gösterdiğini ve bu dönemde e-ihracat rakamlarının yüzde 27,4 oranında artarak 6,4 milyar dolara ulaştığını, toplam ihracat içerisindeki payının ise yüzde 2,6’ya yükseldiğini ifade etti. Bu veriler, Türkiye’nin e-ihracat alanındaki gelişimini ve potansiyelini gözler önüne seriyor.
ÖNAL, e-ihracat desteğinden bugüne kadar 207 şirket, 2 pazaryeri, 6 perakende e-ticaret sitesi ve 9 e-ihracat konsorsiyumunun yararlandığını duyurdu. Bu firmalara, E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP) hakkında detaylı bilgiler verdi. E-KİP, e-ihracata adım atmayı planlayan veya mevcut pazarlarına yeni dijital pazarlama araçları kullanarak girmek isteyen firmalar için geliştirilmiş yapay zeka destekli bir platformdur.
ÖNAL, E-Kolay İhracat Platformu’nun e-ihracat yolculuğunda firmalara gerekli tüm bilgileri tek bir platformda sunduğunu ve bu bilgilerin istatistik verilerle desteklendiğini belirtti. Platformda yer alan bazı özellikler arasında; Akıllı E-İhracat Robotu, lojistik süreçleri, dijital pazarlama stratejileri ve çeşitli ülkelerin e-ticaretle ilgili yasal düzenlemeleri hakkında bilgi veren eğitimlerin yanı sıra, ödeme yöntemleri, hedef kitle özellikleri ve satış yapılacak pazaryerleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Ayrıca, E-KİP içerisinde dijital pazarlama ile ilgili verilere, e-ihracat yapılan ülkelerde en çok satış yapılan tarihlere ve profesyonel çözüm ortaklarına erişim sağlandığını ifade eden ÖNAL, bu platformun firmaların e-ihracat süreçlerini hızlandıracağına ve daha verimli hale getireceğine inandığını dile getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat alanında sunmuş olduğu bu destekler, Türkiye’nin uluslararası ticaretini artırmak ve şirketlerin küresel pazarda daha etkin rol almasını sağlamak adına büyük bir önem arz ediyor.
Sonuç olarak, Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat destekleri, Türkiye’deki firmaların uluslararası pazarda rekabet edebilme yeteneklerini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda e-ihracat süreçlerinin daha sistematik ve profesyonel bir şekilde yürütülmesine olanak tanımaktadır. Bu bağlamda, firmaların e-ihracat desteğinden yararlanarak küresel ticaretteki paylarını artırmaları teşvik edilmektedir.