Ege Üniversitesi’nden 3D Baskı ile Yenilikçi Proje!
2095 okunma

Ege Üniversitesi’nden 3D Baskı ile Yenilikçi Proje!

ABONE OL
Şubat 6, 2025 13:43
Ege Üniversitesi’nden 3D Baskı ile Yenilikçi Proje!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Üniversitesi’nde Biyosensör Projesi: 3D Baskı ile Üçlü Elektrot Tasarımı

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Kara’nın yürütücülüğünde, “3 Boyutlu Baskı Tekniği (3D Printing) ile Üçlü Elektrot Tasarımı, Geliştirilmesi ve Elektrokimyasal Biyosensör Uygulaması” adı altında yeni bir proje hayata geçiriliyor. Bu proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü. Projenin başarısını kutlamak üzere Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi yürüten ekibi makamında ağırladı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, bilimsel araştırmaların önemini vurgulayarak, Ege Üniversitesi’nin TÜBİTAK’ın çeşitli programlarında öncü bir rol üstlendiğini söyledi. Budak, “Tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı araştırma üniversitemiz, TÜBİTAK’ın farklı programlarında liderliğini sürdürüyor. Ege Üniversitesi olarak en çok proje üreten ve projesi TÜBİTAK tarafından en çok kabul edilen üniversiteler arasında zirvede yer alıyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, proje ile ilgili bilgi vermek üzere Prof. Dr. Pınar Kara’nın projeye yönelik yaptığı katkılara da dikkat çekerek, ekibi tebrik etti.

Prof. Dr. Pınar Kara, projenin amacını açıkladı ve 3 boyutlu baskı teknolojisinin kullanılarak tasarlanacak üçlü elektrot sisteminin, genetik ve mikrobiyolojik kökenli hastalıkların tanısına yönelik biyosensör teknolojisinde önemli bir adım olacağını belirtti. Bu teknoloji, biyosensörlerin ana hedeflerinden biri olan hasta başı analiz sistemlerinin (POC-Point of Care) tasarımını destekleyerek sağlık alanında devrim niteliğinde bir katkı sağlamayı hedefliyor.

Projenin temel hedeflerinden biri, mevcut kullan-at elektrotlara göre maliyet etkin, kullanımı ve üretimi kolay, hızlı bir şekilde üretilebilir ve çalışma alanında kontrol edilebilir bir alternatif geliştirmektir. Prof. Dr. Kara, projede geliştirilen üçlü elektrot sisteminin, klinik hastalıkların hızlı takibi açısından hastaların tedavi süreçlerine önemli bir katkıda bulunacağına vurgu yaptı. Ayrıca, bu prototipin piyasaya sürülmesi hedefleniyor ve bu ürünün hem akademik çalışmalarda hem de biyoteknolojik firmalar tarafından kullanılabileceğini düşündüklerini belirtti.

Projede Prof. Dr. Pınar Kara’nın yanı sıra, Doç. Dr. F. Ferda Yılmaz, Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ali Ege, Dr. Marina Serin, Sezin Yüksel ve Fatma Selen Günden gibi deneyimli araştırmacılar da görev alıyor. Ekibin uzmanlık alanları, projeye değerli katkılarda bulunarak, biyosensör teknolojisinin gelişimine yardımcı olacak ve potansiyel sağlık problemlerine hızlı çözümler üretecek ürünler ortaya koyacaktır.

Bu projenin, hem ulusal düzeyde hem de uluslararası arenada önemli kazanımlar sunması bekleniyor. 3D baskı teknolojisi ile elde edilen ürünlerin sağlık sektöründe yeni uygulama alanları bulacağı ve gelecekteki tıbbi teşhis yöntemlerine önemli katkılarda bulunacağı öngörülmektedir. Ege Üniversitesi’nin bu projedeki katkıları, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine yön verecek bir adım olarak değerlendirilmektedir.

En az 10 karakter gerekli