Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkut Attar, endometriozisin gizli tehlikeleri olan komorbidite hastalıklarına dikkat çekmektedir. Prof. Dr. Attar, endometriozis hastalarının sıklıkla iltihaplı kolon sendromu, huzursuz bağırsak sendromu, kas iskelet sistemi ağrıları, ağrılı mesane sendromu ve migren türü baş ağrıları gibi eşlik eden hastalıklarla karşılaştığını belirtmiştir. Bunun yanı sıra, bu hastalarda depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları gibi ruhsal problemler de sıkça görülmektedir. Ayrıca, endometriozisin bazı kanser türleri ile de bağlantılı olduğu bilgisi dikkat çekmektedir.
Endometriozisin birçok farklı nedeni olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Attar, bu hastalığın, rahim içinde olması gereken dokunun dışarıda, farklı organlarda yerleşip büyümesiyle oluştuğunu açıklamaktadır. Bu durum en çok karın, kasık ve adet ağrıları ile kendini göstermekte, zamanla ise kronikleşme eğilimi göstermektedir. Kısırlık, endometriozisin diğer önemli belirtilerinden biridir ve bu hastaların yaklaşık %30’unda kısırlık görüldüğü bildirilmektedir. Bu da, hastaların doktora başvurmasının temel nedenlerinden birini oluşturmaktadır.
Ergenlik dönemindeki kızların şiddetli adet ağrılarına maruz kalmasının sıklıkla ‘evlenince geçer’ şeklinde geçiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Attar, bu düşüncenin yanlış olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle, adet ağrıları yüzünden okuldan ya da işten geri kalma gibi durumlar ortaya çıkıyorsa, mutlaka ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Anormal adet ağrıları, endometriozis veya diğer sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Prof. Dr. Attar, endometriozis hastalığının sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunları ile sınırlı olmadığına dikkat çekiyor. Eşlik eden hastalıkları ile birlikte bu durumun tam bir sendroma dönüşebileceğini belirtiyor. Migren, huzursuz barsak sendromu (IBS), kas iskelet sistemi ağrıları gibi birçok durumun entegre olarak görülebiliyorken, bu hastalıkların birlikte bulunma ilişkisi henüz net bir biçimde açıklanmamıştır. Bu nedenle endometriozisin anlaşılması ve yönetilmesi için multidisipliner bir yaklaşım geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
Endometriozisin sık karşılaşılan diğer bir eşlik eden hastalığı mesane ağrısı sendromu ya da diğer adıyla interstisiyel sistit olduğuna değinen Prof. Dr. Attar, bu iki hastalığın bir arada görüldüğünde ‘şeytan ikizler’ sendromu olarak adlandırıldığını belirtiyor. Mesane ağrısı sendromu olan hastaların yaklaşık %60’ında endometriozis de görülmektedir. Bu durum, hem kadınların yaşam kalitesini düşürmekte hem de ciddi iş gücü kaybına yol açmaktadır.
Erken tedavi yapılmadığında eşlik eden hastalıkların artabileceğini ifade eden Prof. Dr. Attar, adet dönemi başladığında şiddetli ağrılar yaşayan genç kızların mutlaka doktora başvurması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Ayrıca endometriozis, zamanla yumurtalıklara zarar verip kist oluşumuna yol açabilir. Bu kistler, hem kendileri hem de oluşturduğu biyokimyasallar aracılığıyla yumurtalık