Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirve Toplantısı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Azerbaycan’ın Hankendi şehrinde yapıldı. Zirveye katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının işgalden kurtarılan Hankendi şehrinde yapılmasının önemli bir sembolik anlam taşıdığını ifade etti. Erdoğan, “İlham kardeşimin vizyoner yaklaşımıyla, bu kadim şehrin Kafkasların yeni kalkınma ve barış merkezi olacağına gönülden inanıyorum” dedi.
Erdoğan, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, 1 Temmuz’dan bu yana gerçekleştirilen kadın, gençlik ve iş konulu forumların, ülkeler ve bölge için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Ayrıca, ticaretten ulaşıma, çevreye ve enerjiye kadar geniş bir potansiyele sahip olan EİT’nin iklim değişikliğine odaklanmasının büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. İklim krizinin olumsuz etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgelerden biri olduklarını belirten Erdoğan, üye ülkelerin sürdürülebilir kalkınma vizyonuna katkıda bulunmalarının bu dönemde kritik olduğunu dile getirdi.
Türkiye olarak 2053 yılı için net sıfır emisyona ulaşma ve yeşil kalkınma hedeflerini gerçekleştirme yolunda önemli adımlar attıklarını sunan Erdoğan, “Enerji alanında yenilikçi girişimlerimizle yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içerisindeki payını yüzde 59’a çıkardık” açıklamasında bulundu. Bu oranın Avrupa’da 5’inci, dünya genelinde ise 11’inci sıraya ulaşmalarını sağladığını belirtti. 2024 ve 2030 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 100 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon azaltımına hedeflediklerini de ekledi.
Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı (COP) ev sahipliğini üstlenmesinin adil ve sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Azerbaycan’da kurulacak temiz enerji ve araştırma merkezleri için süreçlerin son aşamada olduğunu ifade etti. Ekonomi ve ticaret alanındaki iş birliğinin daha ileri düzeye taşınması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, 100 milyar dolarlık bölgesel ticaret hacmi hedefinin daha da yükseltilmesi için birlikte atılacak adımların önemini vurguladı.
5. Ticaret Bakanları Toplantısı’nın en kısa zamanda düzenlenmesinin önemine değinen Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın önümüzdeki 10 yıla yönelik stratejik hedeflerini belirleyecek 2035 belgesinin aynı zamanda bir yol haritası olacağına inandığını ifade etti. Bu süreçte, teşkilatın günümüzün dinamikleri ve ihtiyaçlarıyla uyumlu bir yapıya dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtildi.
Ayrıca, turizm alanında yapılması gereken işbirliklerinin önemine değinen Erdoğan, Erzurum’da yapılan 6. Turizm Bakanları Toplantısı’nın kararlarının gelecekte kendilerine ışık tutacağına inandığını belirtti. 2026 yılı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı turizm başkentinin Şuşa olarak belirlenmesiyle ilgili olarak da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e tebriklerini iletti.
Erdoğan, coğrafi bölgede yaşanan gelişmelere de dikkat çekerek, “İsrail’in mevcut yönetimi altında hız verdiği saldırgan politikaları bölgemizin huzur ve istikrarını tehdit ediyor” ifadesini kullandı. Gazze’de büyük bir insan kaybının yaşandığını belirten Erdoğan, bu mezalimin durdurulması için daha fazla