İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti afetlere karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla kapsamlı çalışmalarını sürdürüyor. Şehrin mevcut Deprem Master Planı’nın çağın koşullarına uygun bir şekilde yeniden revize edilmesi hedefiyle gerçekleştirilen çalıştay sonrası, yapıların olası depremlerden nasıl etkileneceği konusunda önemli adımlar atılıyor. Bu bağlamda, heyelan ve sıvılaşma gibi diğer afet tehlikelerini de göz önünde bulundurarak risklerin belirlenmesine yönelik projeler hayata geçirilmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlerle mücadele konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdürerek, mevcut Deprem Master Planı’nın güncellenmesi hedefi doğrultusunda tüm paydaşları tek çatı altında toplamak için bir çalıştay düzenlemiştir. Çalıştayın ardından, saha çalışmalarını da sürdürerek İzmir’in gelecekte tehlike arz edebilecek risklerini tespit etmeye yönelik adımlar atılmıştır.
Belediye, yapı envanteri ve zemin analizleri ile birlikte kara ve denizde depremsellik araştırmaları yaparak, İzmir’in bütünlüklü bir bakış açısıyla değerlendirilmesini sağlıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde toplamda 94 bin 773 bina incelenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde, her iki ilçedeki konut türü yapıların envanteri bilimsel yöntemlerle çıkarılmış ve deprem etkisi altındaki davranışları göz önünde bulundurularak önceliklendirilmiştir.
Ayrıca, bu çalışmanın bir parçası olarak bina kimlik belgesi sistemi de geliştirilmiştir. Bu sistem ile envanteri tamamlanan her bir bina için kimlik belgesi oluşturulmuş, böylece yurttaşların binalar hakkındaki ruhsat bilgileri, mimari projeler ve en yakın toplanma alanı gibi bilgilere hızlı ve sağlıklı bir şekilde erişimi sağlanmıştır.
Pilot bölgelerdeki çalışmaların tamamlanmasının ardından, Karşıyaka’da bulunan 22 bin 554 yapının envanterinin çıkarılması hedeflenmektedir. Bu projelerin tamamlanması ile birlikte kent genelinde toplam 906 bin 115 yapıda detaylı envanter çalışmasının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı’na altlık oluşturacak olan yapı envanterini ve deprem-tsunami araştırmalarını da sürdürüyor. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner liderliğindeki ekip, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 10 akademisyenle birlikte tsunami olaylarına karşı tehlike analizi modellemesini tamamlamıştır. İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya komşu ilçeleri için olası tsunami baskınları hesaplanmış ve modelleme yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde, vatandaşların tahliyesi amacıyla haritalandırma çalışmaları yapılacak ve kaçış yollarını gösteren tabelalar hazırlanacaktır.
Bunun yanı sıra, mikrobölgeleme çalışmaları da sürdürülmektedir. Bornova’da devam eden mikrobölgeleme çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Karşıyaka’da yaklaşık 1995 hektarlık bir alandaki mikrobölgeleme çalışmaları da tamamlanacakken, Konak ve Bayraklı’nın yanı sıra Narlıdere’de de yaklaşık 1295 hektarlık alan için mikrobölgeleme çalışmaları başlatılacaktır. İzmir’in doğal afetler karşısında daha güvenli bir yapıya kavuşması amacıyla, 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere tüm kentte mikrobölgeleme çalışmaları etaplar halinde tamamlanacaktır.
Bu kapsamlı çalışmalar, İzmir’in afetlere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamayı ve kentteki yapıların güvenliğini artırmayı hedeflemektedir. Kentin geleceği için