İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen yolsuzluk soruşturması, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın tutuklanmasına sebep oldu. Soruşturma kapsamında yer alan kooperatif dosyasında, yüzlerce mağdur inşaat projelerinde hayal kırıklığı yaşadı. Üyeler, inşaatın yalnızca %10 seviyesine bile ulaşmadan durduğunu ve maliyetlerin 12 milyon TL’yi aştığını ifade ettiler. Ayrıca, inşaatta planlanan havuz ve yeşil alanların yerine, bazı CHP’li isimlerin adlarının geçtiği konutlar yerleştirildiği iddia edildi.
2022 yılında o dönemdeki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi, partililer ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile başlatmış olduğu yapı kooperatifi projesi, bugün yüzlerce aile için bir mağduriyet hikâyesine dönüşmüş durumda. Kooperatif üyeleri, “Belediye güvencesi var” düşüncesiyle projeye katıldıkları halde, yapmış oldukları ödemelerine rağmen ne konutlar ne de herhangi bir ilerleme olduğunu dile getirdiler. İzmir’deki yolsuzluk soruşturması kapsamındaki dosyada, CHP’li bazı isimlerin inşaata para vermeden konut sahibi oldukları yönündeki iddialar da dikkat çekiyor.
İnşaat süreci %9,77’de kaldı
Gaziemir ilçesi Aktepe Mahallesi’nde inşa edilmesi planlanan 164 konutluk projede, üyelerin büyük bir kısmı ödemelerini tamamladı. Ancak proje, şu anda %9,77 seviyesinde kalmış durumda. Kooperatif başkanı Ali Alpyavuz, müteahhit firmaya yüksek miktarda avans ödendiği halde hiçbir ilerleme kaydedilemediğini, kasanın boş olduğunu ve çeşitli borçların var olduğunu belirtti. Alpyavuz, “2022’de Tunç Soyer ve birçok İzmir’deki STK’nın tanıtımıyla oluşturulan kooperatife üye olduk. Başkanlık dönemimizde, inşaat faaliyetleri durdurulmuş haldeydi. Kasa boştu ve vergi borçlarımızla uğraşmak zorunda kaldık” diye konuştu.
İhale skandalı ve akraba ilişkileri
Ali Alpyavuz, kooperatife katılan firmaların yöneticileri ile denetim kurulu ve bazı siyasi isimler arasında akrabalık ilişkileri bulunduğunu ifade etti. “Burada ihaleye fesat karıştırmak, evrakta sahtecilik ve zimmet var. İhaleye katılan firmaların yönetimlerinin akrabalık ilişkileri, Kooperatif Kanununa muhalefet oluşturuyor” dedi. Alpyavuz, ihaleye katılan firmaların birbirleriyle olan akrabalık ilişkilerini detaylandırarak, söz konusu firmaların bazı CHP’li isimlerle bağlantılı olduğunu belirtti. 2022 yılında üyelerden alınacak toplam para 153 milyon olarak belirlenmişken, ihale tamamlandıktan sadece kısa bir süre sonra proje bedelinin 329 milyon TL’ye çıktığına dikkat çekti.
Ortak alanlara villa yerleştirilmesi
Başlangıçta yeşil alan ve havuz olarak tanıtılan alanlara, sonradan lüks dubleks villalar yerleştirildiği öne sürüldü. Bu villaların, dönemin yöneticileri ve bazı siyasilere tahsis edildiği iddia ediliyor. Alpyavuz, “Kooperatif Bilgi Sistemi’ni (KOOPBIS) incelediğimizde, bazı üyelerin blok isimleri ve daire numaraları yerine ‘Konut 1, Konut 2, Konut 3’ gibi ibareler olduğunu gördük. Ortak alan için konumlandırılan alana bodrum katlı villaların yerleştirildiği tespit edildi” dedi.
1 milyonluk daire 12 milyona çıktı
Projeye ilk etapta 1 milyon TL ödeyen bazı vatandaşlar, belediyeden gelen yeni maliyet hesabıyla dairelerinin bedelinin 12 milyon TL’ye ulaştığını aktardı. Emeklilik ikramiyesiyle projeye katılan birçok