Sağlık Bakanlığı, Afrika’da hızla yayılan M-Çiçeği hastalığına ilişkin rehber yayımladı
  • Batı Basın Haber
  • Sağlık
  • Sağlık Bakanlığı, Afrika’da hızla yayılan M-Çiçeği hastalığına ilişkin rehber yayımladı
2187 okunma

Sağlık Bakanlığı, Afrika’da hızla yayılan M-Çiçeği hastalığına ilişkin rehber yayımladı

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 11:22
Sağlık Bakanlığı, Afrika’da hızla yayılan M-Çiçeği hastalığına ilişkin rehber yayımladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı, Afrika’da hızla yayıldığı belirtilen ve DSÖ’nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği hastalığı ile ilgili rehber yayımladı. Hastalık Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülür ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine yayılır. Hastalığın semptomları ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf nodlarıdır. Hastalık genellikle 2-4 hafta süren ve kendi kendini sınırlayan bir seyir gösterirken, ağır vakalara da sebep olabilir. M-Çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha hafif seyirli bir tabloya neden olur. Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar, M-Çiçeği’ne karşı da belirli oranda koruma sağlar.

2022 yılından sonra pandemik hale gelen M-Çiçeği’nin fatalite oranı normal bağışıklık sistemi olan kişilerde binde 1’in altındadır. M-Çiçeği döküntüleri, çiçek hastalığı döküntülerine benzer ancak daha az bulaşıcıdır. Son dönemde hastalığın yayılımı cinsel yollarla artmıştır ve çoğu vakada erkeklerle seks yapan erkeklerde görülmektedir. 2022 ile 2024 arasında toplam 99 bin 176 laboratuvarca doğrulanmış vaka ve 208 ölüm bildirilmiştir. Hastalık hayvandan insana bulaşabilir ve insandan insana da geçebilir. Enfekte hayvanların etleri ve ürünlerinin yenmesi hastalığın bulaşması için risk oluşturabilir. Enfeksiyonun daha yoğun olduğu Batı ve Orta Afrika’da yaşayanlar, enfekte hayvanlardan dolaylı olarak maruz kalabilir.

M-Çiçeği’nin bulaşma yolları arasında doğrudan temas ve hayvan ısırıkları yer alır. M-Çiçeği virüs enfeksiyonu birçok hayvan türünde bulunmuştur. M-Çiçeği’nin doğal rezervuarı henüz belirlenmemiştir ancak büyük olasılıkla kemirgenler rol oynamaktadır. Hastalığın kuluçka süresi 6 ila 14 hafta arasında değişebilir. M-Çiçeği hastalığının tedavisi kesin olarak bilinmemekle birlikte semptomların hafifletilmesi ve komplikasyonların yönetilmesi gerekmektedir. Çiçek aşısı, M-Çiçeği’ne karşı yüzde 85 oranında etkili olabilir.

Hastalığa maruz kalındığında izolasyon süresi 21 gün olarak belirlenmiştir. Evde izole olan vakaların titiz bir şekilde temizlik yapmaları ve hasta yatak çarşafı gibi malzemelerin ayrı bir şekilde yıkanması önerilir. Semptom ve şikayetlerin oluşması durumunda maske takarak hastaneye başvurmak tavsiye edilir. M-Çiçeği hastalığına karşı aşının klinik kullanımı iki doz şeklinde olup, aşı kısıtlı olarak ulaşılabilir durumdadır. Aşı olanlar hastalığı daha hafif geçirebilir ya da hastalıktan korunabilirler.

En az 10 karakter gerekli