Resmi Gazete’nin 27 Kasım 2023 tarihli sayısında, ‘Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımlandı. Bu yeni düzenlemeye göre, Personel Doluluk Cetveli (PDC) doluluk oranına göre iller, her unvan ve branşta en yüksekten en düşüğe doğru A, B, C, D ve E olmak üzere 5 hizmet grubuna ayrılacak. Doluluk oranı en yüksek olan ilk 15 il A grubunda, izleyen 15 il B grubuna, ardından gelen 21 il C grubuna, 15 il D grubuna ve son 15 il ise E grubuna dâhil edilecek.
Doluluk oranlarının eşit olması durumunda ise ‘Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Endeksi’nde daha üst sırada yer alan il, doluluk oranı daha yüksek olan il kabul edilecek. Bunun yanı sıra, istihdam edilen personel sayısı 200’den az olan veya tüm illerde PDC öngörülmeyen unvan ve branşlar için doluluk oranları şu şekilde tanımlanacak: yüzde 80 ve üstü A, yüzde 79,99 ile yüzde 60 arasında olanlar B, yüzde 59,99 ile yüzde 40 arasında olanlar C, yüzde 39,99 ile yüzde 20 arasında olanlar D ve yüzde 20’nin altında olanlar E hizmet grubu olarak belirleniyor.
Hizmet grupları, 2 ayda bir İstihdam Planlama Komisyonu tarafından belirlenip Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilecek ve Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde iki yıl süreyle muhafaza edilecek. PDC doluluk oranı ise aktif çalışan personel sayısına göre hesaplanacak. Ancak, aktif çalışan personel sayısının belirlenmesi aşamasında izin, eğitim gibi nedenlerle üç aydan fazla süreyle görevde bulunmayan personel hesaba katılmayacak.
Hizmet puanının hesaplanması da önemli bir değişikliği içeriyor. Genel hayatı etkileyen olaylar sırasında, örneğin savaş, deprem, sel gibi afet hallerinde görev yapan personele, yetkili makamlarca alınmış genel hayata etkililik kararının alındığı tarihten itibaren o yerde fiilen çalıştıkları süre boyunca en yüksek hizmet puanı yüzde 100 fazlasıyla verilecek. Yurt içinde ve dışında yapılan görevlendirmelerde de benzer şekilde en yüksek hizmet puanı verilecek.
Affet bölgesinde görev yapan personel, yetkili makamlarca alınan genel hayata etkililik kararının alındığı tarihten itibaren, 6 ay içinde, afete ilişkin geçici görevlendirme talebinde bulunabilmektedir. Ayrıca boşanma davaları ve engelli yakınları gibi özel durumlar için atanma taleplerinde çeşitli kolaylıklar sağlanmıştır.
Ancak, gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya sahte bilgi ve belge düzenleyen kişilerin atamaları iptal edilecek ve bu durum yasal süreç başlatılacaktır.
Bakanlıkta kamu personeli olan eşlerin durumlarında da bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Her iki eşin aynı sıralama grubunda yer alması halinde aile birliğinin, daha düşük hizmet grubunda sağlanmasına öncelik verilecektir. Ayrıca, devlet üniversitelerindeki öğretim görevlilerine ve can güvenliği tehdidi altındaki personel için de özel düzenlemeler mevcut.
Bu yönetmelikle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın hedefi, sağlık çalışanlarının daha adil ve düzenli bir şekilde yerleştirilmesi, aile bütünlüğünün korunması ve hizmet içindeki doluluk oranlarının dengeli bir biçimde sağlanmasıdır. Yeniliklerden faydalanabilmek adına belirtilen koşullara uygun olarak atama ve yer değiştirme taleplerinin düzenli bir şekilde yapılması önem taşımaktadır.
Sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ve çalışanların motivasyonunun yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bu