Türkiye genelinde sahte alkole karşı denetimler devam ederken, uzmanlar bu tehlikeli durumun yarattığı can kayıplarına karşı halkı sıkça uyarıyor. İstanbul Valiliği, sahte alkol satışını ve tüketimini önlemek için ek tedbirler aldığını duyurdu. Yılbaşından bu yana sahte alkol ile ilgili olarak 15 kişinin gözaltına alındığı, bu kişilerden 4’ünün ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklandığı açıklandı. Sahte alkol zehirlenmesi nedeniyle tedavi gören birçok vatandaş hastanelerde de izleniyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Özgür Dikme, alkolün zararları ve sahte alkol zehirlenmesinde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Özgür Dikme, yılbaşı dönemlerinde alkol zehirlenmelerinin arttığını belirtti. “Bu dönemlerde başvurular artıyor ve daha sık karşılaşıyoruz. Alkolün uzun dönem etkilerinin bilinmesi önemli. İnsanlar, alkolün beyin fonksiyonları ve motor becerileri üzerindeki etkilerini genellikle görmezden geliyor” dedi. Uzun dönemde alkol kullanımının, karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade edildi. Özellikle sahte alkol kullanımı durumunda, zehirlenmenin etkilerinin daha kısa sürede ve daha ciddi olabileceği belirtiliyor.
İlk belirtilerin diğer hastalıklarla benzer olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Dikme, maruziyet durumunun sağlık çalışanlarına aktarılmasının önemine dikkat çekti. “Toksik alkole maruz kaldıysanız ve ardından karın ağrısı, bulantı gibi belirtiler gelişirse hemen profesyonel destek almanız gerekir. Tedaviye hızlı başlanması çok önemlidir” şeklinde konuştu. Özellikle üçüncü evrede hastaların ciddi komplikasyonlarla başvurduğu ve hastalığın ilerlemesiyle görme, böbrek fonksiyonları gibi pek çok etkilenim yaşanabileceği ifade edildi.
Doç. Dr. Dikme, son iki aylık süreçte hastaneye başvuran 42 hasta olduğunu ve bu vakalardan bir kısmının yoğun bakımda tedavi gördüğünü, bazılarının ise daha iyi oldukları için servislere devredildiğini belirtti. “Kaybettiğimiz bazı hastalarımız da var. Özellikle 28 ve 30 yaşlarındaki genç bireylerde kayıplarla karşılaştık. Genç olmak, sağlıklı bir birey olmak koruyucu değildir” dedi. Genellikle bireysel alkol tüketiminin sorun yarattığını belirten Dikme, alkol ve sigara kullanımının hiç kimse tarafından önerilmediğini vurguladı.
Alkol zehirlenmesi riskine karşı en önemli faktörün erken başvuru olduğunu belirten Doç. Dr. Dikme, “Eğer şüpheleniyorsanız, acil servise başvurmalısınız. Alkol kullanımı, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diye ekledi. Bu uyarılar çerçevesinde, toplumda sahte alkol ve zararlı maddelere karşı daha fazla farkındalık yaratmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.