Sanatla Engel Tanımayan İşbirliği: İzmir’de Atölye
1928 okunma

Sanatla Engel Tanımayan İşbirliği: İzmir’de Atölye

ABONE OL
Eylül 15, 2024 08:35
Sanatla Engel Tanımayan İşbirliği: İzmir’de Atölye
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de Engelli Sanatçılar İçin Sanat Atölyesi Düzenlendi

İzmir, 10. Uluslararası Tasarım Atölyesi kapsamında Türk ve Japon tasarım öğrencilerini bir araya getiren, İzmir Sanat Köprüsü Projesi çerçevesinde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmet Merkezi’nde gerçekleştirildi ve engelli sanatçı adaylarıyla seramik şekillendirme atölyesi yapıldı. İyilik temalı olan "Çamurun Kalbi" etkinliği, sanatın gücüyle engellerin ortadan kalktığı bir ortam sundu.

Etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Japonya’nın Shizuoka Sanat ve Kültür Üniversitesi’nin iş birliği ile hayata geçirildi. İnciraltı’nda bulunan Engelli Hizmet Merkezi’nde düzenlenen bu etkinlikte, çok sayıda Türk ve Japon tasarım öğrencisi, engelli sanatçı adaylarıyla birlikte seramik çalışmaları yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği bu proje, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı’nın katılımıyla daha da anlam kazandı. Tugay, atölyeye katılarak engelli sanatçılarla çamura şekil verip sohbet etti.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, etkinliğin engelli bireyler için büyük fayda sağladığını belirtti. Hızlı, "Japon ve Türk tasarım öğrencileri, engelli sanatçı adaylarımızla buluştu. Çamurun Kalbi projesi kapsamında düzenlenen atölye çalışmaları, engelli vatandaşlarımızın sanat içinde etkin bir şekilde yer almalarına olanak sağlıyor. Bu, kendilerini iyi hissetmeleri için güzel bir farkındalık çalışması oldu." dedi.

Etkinlik hakkında bilgiler veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, bu projeyi 10 yıldır sürdüklerini ifade etti. Özcan, "Türk ve Japon tasarımlarını ortak bir tema altında buluşturuyoruz. Bu yılki temamız iyilik. 5’erli gruplar halinde Türk ve Japon tasarım öğrencilerini bir araya getirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile engelli sanatçılarla buluşmamız sağlandı. Şu anda birlikte çamuru şekillendiriyoruz." diye belirtti.

Japonya Shizuoka Sanat ve Kültür Üniversitesi Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasuko Takayama, ortak üretim süreçlerinin her aşamada genişlediğini ve iyiliğin arttığını ifade etti. Takayama, "10 yıl önce başladığımız bu proje küçük bir çalışmayla başladı, fakat hızla büyüdü. Türkiye’nin misafirperverliği de burada etkili." dedi.

Etkinliğe katılan engelli birey Erkan Kızıldağ, Türk ve Japon tasarım öğrencileri ile birlikte atölye çalışması yapmanın mutluluğunu dile getirdi. Kızıldağ, "Seramikle, müzikle ve takı tasarımı ile ilgileniyorum. Sanat benim çok iyi arkadaşım. Bugün yeni arkadaşlar edindim ve mutlu anlar yaşadım. Sanat, bana sevgi ve şifa getirdi." şeklinde konuştu.

Türk tasarım öğrencisi Beril Yıldırım da etkinliğin kendileri için önemli bir deneyim olduğunu belirterek, "Japon arkadaşlarımızla birlikte iyilik teması doğrultusunda etkinlik düzenliyoruz. Engelli arkadaşlarımızla iletişim kurmak empati duygumuzu geliştirdi." dedi. Ayşe Asuman isimli öğrenciyse, "Belirlediğimiz temalarla ilgili seramik yapıyoruz. Japonya’dan gelen arkadaşlarımızla etkinlik organize etmek çok güzel bir deneyim." ifadelerini kullandı.

Japon tasarım öğrencisi Marooka Sachie, Türkiye’de bulunduğu için çok memnun olduğunu vurgulayarak, "’Daha önce böyle bir etkinlikte bulunmamıştım. Engelli arkadaşlarımızla birlikte olmak beni heyecanlandırıyor. Burada dünyam genişledi." dedi. Wakana Yamaguchi ise Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve etkinliğe katıldığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu buluşmanın ardından Türkiye’yi daha fazla tanımak istiyorum." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu etkinlik, sanatın ve iş birliğinin engelleri aşmadaki gücünü sergileyen bir örnek oldu ve katılımcılar tarafından büyük bir heyecanla karşılandı.

En az 10 karakter gerekli