Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor: Tartışmalar Sürüyor
2420 okunma

Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor: Tartışmalar Sürüyor

ABONE OL
Temmuz 17, 2025 11:14
Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor: Tartışmalar Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mecliste Terörsüz Türkiye Komisyonu Kurulma Süreci

İktidarın ‘Terörsüz Türkiye’ adı altında başlattığı süreçle ilgili olarak, Meclis’te bir komisyon kurulmasına yalnızca birkaç gün kaldı. Haziran ayı sonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, tüm siyasi partilerin Meclis Başkanlığı ile iletişim kuracak bir temsilci belirlemesi ve komisyonun usul esaslarına dair müzakerelerin sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Bu bağlamda, parti gruplarından yazılı öneriler de Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a iletilmişti.

MUHALEFETTEN “MÜZAKERE İŞLETİLMİYOR” TEPKİSİ

T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre, haftanın başında Numan Kurtulmuş’un parti gruplarına komisyona üye bildirmeleri yönünde çağrı yaptığı haberleri gündeme gelmişti. Fakat muhalefet partileri, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), önceki istişare süreçlerinin işletilmemesini eleştirdi. Sonuç olarak, üye bildirimi sürecinin askıya alınmasına ve yeni bir değerlendirme toplantısı yapılmasına karar verildi. Cuma günü yapılacak toplantıda, yalnızca komisyonun yapısı değil, aynı zamanda olası adı ve ilk etapta odaklanacağı gündem de netleştirilecektir. Kurtulmuş’un, komisyonun kurulmasını gündeme taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’yi ayrıca bilgilendirmesi bekleniyor.

KOMİSYONUN YAPISI, İŞLEYİŞİ VE YETKİLERİ

Komisyonun, Meclis içtüzüğüne göre değil, doğrudan Meclis Başkanlığı kararıyla kurulacağı ifade edildi. Komisyonun 35 ila 40 üyeden oluşması planlanıyor ve üye sayıları Meclis’teki sandalye dağılımına paralel olarak belirlenecek. Kararlar, salt çoğunlukla değil, nitelikli çoğunlukla alınacak. Komisyon, yasal öneriler sunabilecek, uzmanları ve devlet görevlilerini dinleyebilecek, toplumsal bilgilendirme çalışmaları yürütebilecek. Ancak bu tüm adımlar için Meclis Başkanı’nın izni yeterli olmayacak. İçtüzüğe göre komisyonun kurulması için Genel Kurul’da okunup oylanması gerekiyor. Meclis’in yaz tatiline girmeden bu oylamanın tamamlanması hedefleniyor.

KOMİSYONUN İSMİ: HER PARTİDEN FARKLI ÖNERİ

Henüz resmi bir adım atılmamış olmasına rağmen, siyasi partiler komisyondan bahsederken farklı isimler önerdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) “Terörsüz Türkiye Komisyonu”, CHP “Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu”, Demokratik Bölgeler Partisi (DEM Parti) “Barış ve Demokratik Toplum Komisyonu”, MHP ise “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” adını önerdi. Resmi adın da Cuma günü netleşmesi bekleniyor.

GERİ DÖNÜŞ YASASI DEM’İN ÖNCELİĞİ

Kulislerde yer alan bilgilere göre, komisyonun çalışmaları, PKK’nın silah bırakma kararının ardından başladı. Bu nedenle sürecin, karşılıklı adımlarla ilerlemesi bekleniyor. DEM Parti kaynaklarına göre komisyonun ele alacağı en kritik konu, “silah bırakanların dönüşü ve entegrasyonu” olacak. Bu çerçevede bir Geri Dönüş Yasası’nın hazırlanması, partinin komisyona sunmayı planladığı öneriler arasında yer alıyor.

“YAZ BOYU KAMUOYU ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK”

AKP ise yaz boyunca yürütülecek kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarına dair saha aktiviteleri planlıyor. Komisyonun ilk etapta bilgilendirme ve dinleme süreci yürüteceği, olası yasal düzenlemelerin ise yeni yasama yılında gündeme alınacağı ifade ediliyor.

KOMİSYON ÜYELİKLERİNDE DİKKAT

En az 10 karakter gerekli