Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Astana programının ikinci gününde, Kazakistanlı mevkidaşı Akmaral Alnazarova ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı’na katılan Memişoğlu, burada katılımcılara hitap etti. Konuşmasında, Kazakistan hükümeti ve Alnazarova’ya teşekkürlerini ileterek, Türk Dünyası’nın ortak tarih ve kültürle kenetlenen büyük bir aile olduğunu ifade etti. Memişoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel etkinliğe sahip olduğuna vurgu yaptı ve sağlık alanındaki iş birliklerinin önemini belirtti.
Memişoğlu, toplantının ana konularından biri olan ‘birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde insan kaynakları kapasitesini geliştirme’ ve ‘küresel sağlık diplomasisini güçlendirme’ vizyonu çerçevesinde bulunduklarını dile getirdi. Sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğinin birinci basamak hizmetlerin etkinliği ve nitelikli sağlık personeline bağlı olduğunu belirten Bakan, sağlık personelinin eğitimi ve tecrübe paylaşımının bölgesel sağlık dayanıklılığını artıracağını söyledi.
Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında sürdürdüğü reformlarla önemli başarılar elde ettiğini ifade ederek, aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, toplum temelli sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve dijital sağlık çözümlerinin entegrasyonu gibi konulara dikkat çekti. Öne çıkan bir diğer konu ise Küresel sağlık diplomasisinin, uluslararası iş birliği kadar, kriz anlarında ortak hareket edebilme yeteneğini de içerdiğiydi. Covid-19 pandemisi ve doğal afetler, sağlık alanındaki dayanışmanın ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdi. Türkiye, dost ve kardeş ülkelere her zaman destek olma kararlılığını vurguladı.
Bakan Memişoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde sağlık alanında ortak projelerin artırılmasına Türkiye olarak büyük önem verdiklerini ifade etti. Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki 15 alt çalışma grubundan 5’inde Türkiye’nin liderlik yaparak iş birliği çabalarına katkıda bulunduğunu belirtti. Sağlık personeli değişim programları, ortak eğitim inisiyatifleri ve kriz durumlarında koordineli müdahale mekanizmalarının iş birliğini güçlendireceğine inandığını söyledi. Mevcut sağlık eylem planının etkisinin, üye ülkelerin yoğun gayretleriyle artacağına ve hedeflere ulaşılacağına da inandığını ifade etti.
Memişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘birliğimiz gücümüzdür’ ifadesinin, Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri için önemli bir çağrı niteliği taşıdığını belirtti. Sağlık alanında eşitliği sağlamak adına somut adımlar atılmasını istemekle birlikte, tıbbi malzeme ve ilaç üretiminde iş birliğini güçlendirmek için çalışmalara da vurgu yaptı. Türkiye, ‘Üreten Sağlık Sistemi’ vizyonu ile yeni bir süreç başlattıklarını ve Türk dünyasının bu süreçte önemli bir parça olarak görülmesinin en temel hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Küresel güç rekabetinin coğrafyaya etkisini önlemek için daha güçlü bir dayanışma içerisinde olmak gerektiğini sözlerine ekledi.
Memişoğlu, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin sağlık başta olmak üzere her alanda maruz kaldıkları izolasyona karşı Türk Dünyası ailesi olarak dayanışmanın önemine vurgu yaptı ve Türkiye olarak Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını paylaştıklarını belirtti. Toplantıda, Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları arasında “2025-2026 Eylem Planı” onaylandı ve üç konuda mutabakat zaptları imzalandı. Bu mutabakat zaptları arasında Acil Sağlık Hizmetleri, Biyogüvenlik ve Tıp Eğitimi alanlarında iş birliği konuları yer aldı.
Toplantı sonrası, sağlık bakanlarıyla birlikte aile fotoğrafı çekildi. Sağlık