Türkiye Kuraklıkla Savaşırken Altyapı Yetersiz!
540 okunma

Türkiye Kuraklıkla Savaşırken Altyapı Yetersiz!

ABONE OL
Temmuz 17, 2025 12:50
Türkiye Kuraklıkla Savaşırken Altyapı Yetersiz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Türkiye’nin son 52 yılın en kurak dönemini yaşadığını vurgulayarak, “Kentsel altyapısı eksik olan, rezervuarları bulunmayan ya da yetersiz olan yerleşimlerde ve büyükşehirlerde içme suyu temininde büyük sıkıntılar yaşanması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde 2025 yılının ilk 9 ayında, aslında son 52 yılın en kurak dönemi yaşandığı resmi kayıtlara geçti. Yapılan ölçümlere göre, yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 26 oranında azalmış durumda. Bu bağlamda, MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bu yıl Türkiye genelinde beklenen yağış miktarının metrekareye 520 milimetre olmasına rağmen, gerçekte düşen yağış miktarının 380 milimetre civarında kaldığını ifade etti.

TARIMSAL ÜRÜN REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ

Doç. Dr. Özçelik, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 53 oranında bir yağış eksikliği olduğunu belirtti. İç Anadolu Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 36 seviyelerine ulaşırken, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde de benzeri bir durum söz konusu olup, buralarda da yağış eksikliği yüzde 30 civarında gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yağış eksikliği yüzde 24 olarak tespit edilirken, yalnızca Karadeniz Bölgesi mevsim normallerinde yağış alabiliyor. Yani, 9 ay boyunca Türkiye’de yaşanan yüzde 26’lık yağış eksikliği tarımsal ürün rekoltesinde ciddi düşüşlere neden olacağı öngörülüyor.

ANKARA VE İZMİR İÇİN ‘KURAKLIK’ UYARISI

Özellikle başkent Ankara ve Ege’nin gözde kenti İzmir için kuraklık uyarıları yapan Doç. Dr. Özçelik, “Kentsel altyapısı eksik olan, rezervuarları bulunmayan veya yetersiz olan yerleşimlerde ve büyük şehirlerde içme suyu temininde büyük sıkıntılar yaşanması kaçınılmaz. Örneğin, Ankara’daki su rezervuarlarının şu anki doluluk oranı sadece yüzde 13,3 civarında. Bu durum oldukça düşük ve ciddi zorluklara yol açacağı görülüyor” dedi.

“YAĞIŞ EKSİKLİĞİ DAHA DA ŞİDDETLENECEK”

İzmir’de de benzer bir durumun yaşandığını aktaran Doç. Dr. Özçelik, Ege Bölgesi’nde İzmir’in en büyük barajı olan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 10,1 oranına düştüğünü söyledi. İstanbul’un ise geçen seneki durumu ile aynı seviyede olduğunu, dolayısıyla su resursları açısından daha iyi bir durumda olduğunu belirtti. Ancak yıl boyunca yaşanan yüzde 26’lık yağış eksikliğinin yaz aylarında daha da şiddetleneceğini ve kısa süreli sağanak yağışların kentsel alanlarda ve altyapısı yetersiz şehirlerde taşkın etkilerini göstereceği değerlendiriliyor.

Haziran ayı verilerine göre, ülke genelinde yüzde 63 oranında bir yağış azlığı tespit edildiği üzerinde duran Özçelik, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin en kritik alanlar arasında yer aldığını belirtti. Marmara Bölgesi’nde yağış eksikliği yaklaşık yüzde 94 civarında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 88 seviyelerindedir. Bu durum, Türkiye’nin mevcut iklim koşulları ve su yönetimi açısından çok daha ciddi önlemler almasını gerektirmektedir.

En az 10 karakter gerekli