Zeytin Fok, Tedavi Edilip Doğaya Döndü!
2251 okunma

Zeytin Fok, Tedavi Edilip Doğaya Döndü!

ABONE OL
Kasım 5, 2024 06:48
Zeytin Fok, Tedavi Edilip Doğaya Döndü!
0

BEĞENDİM

ABONE OL






İzmir’de Akdeniz Foku Tedavisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı ekipleri, Güzelbahçe sahilinde bitkin halde bulunan bir Akdeniz fokuna müdahale etti. İhbarın ardından harekete geçen ekipler, yaklaşık bir yaşında olduğu tahmin edilen ve 2 metre uzunluğunda, 90 kilogram ağırlığında bir dişi fok olan “Zeytin”i, Doğal Yaşam Parkı’na getirdi. Burada veteriner hekimler tarafından tedaviye alındı. Fokun röntgen çekimi yapılırken, göz ve ağız çevresinde kayalıklara çarpmasından kaynaklanan yaraların bulunduğu tespit edildi.

Zeytin, tedavi sürecinde büyük bir titizlikle gözleme alındı. Park görevlileri, kendi imkanlarıyla denizden balık tutarak onun beslenmesine katkıda bulundu. 3 gün süren tedavinin ardından Zeytin eski sağlığına kavuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözetim altında, Zeytin’in doğal ortamına geri dönmesi için gereken adımlar atıldı. Zeytin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Foça’daki eğitim ve dinlenme tesisleri sahilinde denize bırakıldı ve kısa süre içinde yüzerek gözden kayboldu.

Veteriner İşleri Şube Müdürü Sinan Okçuoğlu, bu olayın kendileri için büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Güzelbahçe’ye giderek foku aldıklarını söyleyen Okçuoğlu, Foça ve Karaburun bölgesinde 20 ila 40 arasında Akdeniz fokunun yaşadığını tahmin ettiklerini belirtti. Ayrıca, dünya genelinde bu türün sayısının 800 ile 1000 arasında olduğuna dikkat çekti. Okçuoğlu, “Bu bizim için çok önemli bir olay. Dünyada sayısı gittikçe azalan ve ciddi şekilde korunmaya çalışılan bir popülasyon. Çok değer verdiğimiz bir canlı. Dönem dönem yavrular ve ölü hayvanlar kıyıya vuruyordu. Denizden yetişkin olarak alınarak, rehabilite edilen ve yeniden doğal yaşam alanına bırakılan canlı sayısı çok az.” dedi.

Zeytin’in sağlığına kavuşturulmasının ve yeniden denize bırakılmasının önemli olduğunu vurgulayan Okçuoğlu, onun dişi olmasının ve üreme yeteneğine sahip olmasının da değerli bir durum olduğunu belirtti. “Bu canlıların korunması çok önemli.” diyerek, Akdeniz foklarının korunması gerektiğinin altını çizdi.

Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, foku tedavi ederken karşılaştıkları zorlukları ve tedavi sürecini anlattı. Zeytin’in bitkin halde geldiğini ve ciddi şekilde su ve kilo kaybı yaşadığını vurgulayan Eğrilmez, “Tedavi süreci hızlı bir şekilde ilerledi çünkü insana alışması rehabilitasyonunu zorlaştırabilir. Röntgen çekildi ve beslenmeye başlandı.” şeklinde konuştu.

Zeytin’in beslenmesi esnasında ahtapotla beslenmeyi tercih ettiğini dile getiren Eğrilmez, “Ahtapot getirince çok heyecanlandı. Birkaç dakika içerisinde 5 tane ahtapot yedi. Doğal Yaşam Parkı’mızdaki bakıcılar gönüllü olarak denizden balık avladı.” diyerek, Zeytin’in 3 gün içerisinde 20 kilogramdan fazla balık tükettiğini belirtti.

Serkan Eğrilmez, Doğal Yaşam Parkı’nın 15 yaşında olduğunu, bugüne kadar 7000’den fazla hayvanı tedavi edip doğaya yeniden kazandırdıklarını söyleyerek, “Ancak ilk defa bir Akdeniz fokunu tedavi ettik. Onu doğaya yeniden kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem karada hem de denizdeki canlılara elinden gelen yardımı yapmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli